Styrketräning gör verkligen en frammarch inom de flesta idrotter som inte redan bevekats under den förnuftighet som faktiskt är grunden i stor del av styrketräningsideologin. Cykel är en väldigt traditionell idrott där cyklister gärna härmar andra cyklister. De professionella är givetvis bäst att härma eftersom de är bäst – men eftersom medelsvensson eller ens en elitcyklist som tävlar nationellt sällan kör etapplopp över flera veckor ser kravprofilen annorlunda ut för respektive kategori. Nåväl, det finns någon slags illusion om att ska man bli bra på att cykla så ska man cykla – mycket, och bara. Den bilden börjar bleknar mer och mer och är i vetenskapliga kretsar dumpad för länge sedan, men den lever kvar ute bland folket.

En idrott som tagit till sig mycket av styrketräningens goda sidor är friidrotten. Där ses det inte som någonting konstigt om uppåt åratal läggs på att träna, inte för att bli bra för stunden utanför att bygga en grund och kunna bli bra senare. Det känns som att det tänkandet är rätt ovanligt hos cyklisten och kanske beror detta på den tränarkultur som finns inom cykelsporten som i princip sätter ungdomars idrottande i händerna på engagerade föräldrar. Föräldrarna behövs, men avsaknaden av “akademisk kompetens” slår hårt mot sportens utveckling på sikt. Detta blir ju till ett moment 22 där dålig träning blir till dåliga cyklister som blir till dåliga tränar osv… Jag ska understryka att med dålig menar jag en ej uppfylld personlig potential som idrottare –  inte dålig som förlorare och långsam. Det finns bara en plats överst på prispallen – alla kan inte vara där.

Styrketräning har många goda effekter som gynnar cyklister precis som alla andra idrottare. Att vara stark är aldrig fel, och ur skadesynpunkt är det fullständigt överlägset alternativet att vara svag. Alternativträning över huvud taget är otroligt underskattat. Styrketräning behöver inte innebära dramatiskt ökad muskelmassa eller eftersättande av övrig träning utan kan gott fungera som ett sätt att skapa och bibehålla en stark allmänstyrka för att förebygga skador, öka prestationsförmågan och kunna fungera i mer komplexa idrottsliga situationer.

Styrketräning kan förutom att delas in i några olika kategorier som snabbhetsstyrka, maxstyrka och uthållighetsstyrka också delas in i specifik respektive ickespecifik styrka. Det vi gör på cykeln är specifikt och det vi gör i gymet kan vara mer eller mindre riktat åt specifik styrketräning. Styrka är kraft, och kraft över tid blir snabbhet, därför kan styrketräningen och snabbhetsträningen lätt flyta ihop lite, speciellt när den är specifik och bedrivs på cykeln. Huvudsaken med styrketräningen blir i vilket fall som helst att den är riktad och strukturerad. Det måste en tillvänjning till innan maxstyrka tränas, vill man långsiktigt öka i maxstyrka måste man köra mer hypertrofisk träning i block osv.

Äh. Jag vet inte riktigt hur jag ska följa upp det här. Frågor?

Några tips:

– lär dig alla övningar korrekt och låt detta ta tid. Börja också med det här i tid. Ska du köra maxstyrka i mars så får du börja tillvänja dig i oktober.

– träna maxstyrka

– kör tunga basövningar som knäböj och marklyft och komplettera med de övningar du har behov av

– få till en naturlig övergång från allmän till specifik styrketräning när säsongen närmar sig

– släpp inte den allmänna styrketräningen under säsongen. Underhåll den på låg belastning och intensifiera i de perioderna där det passar bra (tex formtoppning).

– kör bålstabilitetsträning året om. Det behöver inte vara mycket eller jätteofta, men se till att inte tappa bålstyrka i onödan.

Advertisements