Dagens tc-pass. 5*4 min på låg kadens. Ett normalt längre pass som jag kortat ner och kört hårdare för att locka fram formen. 165 bpm i snittpuls på första intervallen, 172 bpm på andra, sen ballade sensorbandet ur i vanlig ordning.

Det är ju viktigt att hela tiden utvärdera träning. Detta brukar jag tjata om hela tiden och det finns en bra anledning. Om man delar in året i olika perioder som har olika syfte så blir detta tydligare. Träningsåret kanske inleds med en period då en grund för säsongen läggs. I denna period fokuserar man på de allmänna fysiologiska parametrarna som ligger till grund för den mer specifika träningen. Sedan följer ofta en fas där träningen mer och mer anpassas till tävlingssituationerna som träningen ska optimeras inför. Under tävlingssäsong återkommer denna anpassningsfas med jämna mellanrum eftersom mycket av träningen ägnas åt att bibehålla den upptränade formen och även toppa den till de viktiga tävlingarna.

Eftersom träningen hela tiden ska leda till antingen högre prestationsförmåga eller bibehållandet av prestationsförmåga på olika lång sikt måste ju också träningseffekten kunna mätas och utvärderas mot målet. Visst är det kul att bara sticka ut och cykla men det leder bara upp till en viss nivå, sedan behövs det någonting mer.

Försäsongsträningen är rätt enkel, det går att följa utvecklingen vecka för vecka och se prestationsförmågan förbättras. Om den inte förbättras i den takt som är planerat är det dags för en ändring i programmet, det går hela tiden att justera sådant. Under säsong blir det lite knivigare eftersom träningen ofta syftar till att behålla prestationsförmågan på en hög nivå. All träning under säsong kan därför inte leda till bättre och bättre resultat utan man måste tillåta sig att sjunka lite i förmåga i vissa perioder för att sedan komma starkare ur träningen och sedan hålla den nya högre nivån.

Den här veckan har jag själv varit inriktad på att få lön för mödan. Den här veckan ska jag vara i bra form och mycket riktigt så blev det rekordtider igår på TT och rekordwatt idag på testcykeln. Helt enligt plan. Det är inte så svårt det här. Träna och vila bättre = bli bättre.

Advertisements