Visst är det ett bra svar om man ska svara på en fråga där svaret beror på okända faktorer? Inom träningsvärlden så är det det kanske vanligaste svaret – någonsin. Hur ska jag träna? – det beror på. Vad ska jag träna? – det beror på.

Alla förstår nog att det svaret beror på att det saknas information för att ge ett svar. Outtalat bakom “på”-et ges en klar indikation på att någonting saknas, och inom träningsyrket är detta “någonting” ofta att frågan saknar koppling till känt syfte och/eller mål i relation till utgångsläget.

Hur ska jag träna? Det beror på vad du vill med din träning, vad du tränade igår, vad du åt till frukost, vad klockan är, vad, vad, vad… Ju skarpare fråga desto skarpare svar. Normalt så finns det ett väldigt använt tillvägagångssätt. Det första steget är att veta vem som frågar och vad svaret syftar till. Om vi tar cykelsporten som ett träffande exempel så måste man karlägga individens mål i relation till möjligheter, förmåga, bakgrund och aktuell kravprofil och sätta detta i ett rimligt perspektiv i förhållande till tid och en uppsjö av andra beroende faktorer. Om man frågar så är man förmodligen osäker på den här punkten och alla givna svar kan lika väl vara rätt som fel. Ställ då inte frågan utan att först se till att det finns information nog för att svara på frågan om ni vill ha ett bra svar.

En väldig genväg för den som vill nå någonstans på ett snabbt och bra sätt är att prata med någon man tror/vet har koll och som kan engagera sig. Det där med engagemang är ofta den brinnande punkten och i dagsläget finns nästan bara engagemang att köpa för pengar. I Sverige finns det ett antal aktörer som tillhandahåller den här servicen och tro mig – det är väl investerade pengar och i förhållande till er nedlagda tid otroligt billigt att göra allting bra från början istället för att träna ickeoptimalt i åratal.

Advertisements