Hur värderar man en mätbar insats i till exempel ett laboratorium, vid ett tröskel/maxtest eller bara enkel kammarcykling till en faktisk parameter som förutsäger och/eller förklarar prestationsförmåga vid tävling?

Svaret blir att det går inte, men det finns vissa förklaringsmodeller som är bättre än andra men prestation utgörs av så många faktorer att enskilda parametrar aldrig kan förklara mer än sin del av kakan. w, w/kg, w/(2/3)kg, VO2/w, VO2max, EEtot, EE f och cho, FTP osv osv… Var och en får egentligen hitta sina egna begränsande faktorer och mäta dessa, träna dessa och utvärdera betydelsen av det hela för prestationsförmågan som blir resultatet av det hela.

Från monarken är det lätt att plotta sina watt-värden och w/kg-värden mot den egna prestationen men mellan personer är det svårare. Den störande variabeln är t, tid. Rent fysiologiskt fungerar vi människor olika och har olika kapacitet för energiomsättning vilket resulterar i att tid till utmattning för en viss intensitet eller upprepning av arbetsblock ser olika ut. Det är därför en person som utvecklar mindre w/kg under en (1) 30 s spurt än en annan person kan utveckla mer w/kg i snitt under 10×30 s spurter i jämförelse med samma person, och det är ju fantastiskt fint och ökar chansen för fler att vinna då olika tävlingar kan vinnas av olika personer som har olika prestationsförmåga. 

Det ska bli spännande att se hur nya grenen XCE kommer hanteras av åkarna och vilka förmågor som får fram fötterna. Det finns ju några startsnabba fenomen, helt klart.