Jag glömde ju säga… Efter mina “tröskelpass” på 250 w på eftermiddagen respektive före frukost (FF) för att kolla på substratutnyttjande så  blev resultatet en nära fördubbling av mängden oxiderade fettsyror för FF-passet (98% högre).

Så, hur mäter man hur aktiv fett- respektive kolhydratoxideringen är? Jo, enkel utandningsluftanalys och lite vetskap om mängden koldioxid som produceras i förhållande till mängden förbrukatt syre. Detta läses i RQ-kolumnen när ni får en utskrift i handen från en dylik mätning. Vill man ha lite mer specifika siffror är det medelvärden för längre perioder som gäller och lite formler för att beräkna det hela. 

Samma sak gäller för fatmax, som är en poppisbenämning på när fettförbränningen är som effektivas. Utandningslyftanalys, ett gäng 10-minuters steg på olika belastningar och sedan beräkningar. Egentligen borde man köra ett fatmax för respektive situation, dvs i ett påtvingat fettförbränningstillstånd och vid kolhydratladdat tillstånd för att hålla koll på det intervall som träningen genomförs inom.

Hmm… Imorn kanske, eller mot slutet av veckan. Synd att jag inte gjorde ett test i december innan jag började köra distans.