Hmm… läste någonstans för inte så länge sedan att den där Micke förordar lchf-kost. Det gör jag alltså inte. Lchf är rent trams tycker jag. Inte för att det är fel att dra ner på kolhydraterna utan för det enögda sektbetendet kring kosten. Rätt normalt inom forskningen brukar man inte skrika om att man har rätt i en sak, utan sakligt lägga fram stöd för sin sak, komma med en slutkläm och lämna över bedömningen av evidensen till motparten. Tyvärr skärs det lite i debatten då osaklighet ofta får möta saklighet och för den oinsatte är det väldigt svårt att bedömma faktaunderlager som olika åsikter och teorier baseras på.

Att anpassa sin kost efter person och aktivitetsgrad torde vara en självklarhet. Det går också att dra lite större växlar kring kost och folkhälsa men att på individnivå säga att ett kostupplägg skulle vara bättre än ett annat och dessutom förvänta sig en strikt dietföljning av alla användare är rätt märkligt. Kolhydrater har sin plats i kroppen precis som fett och protein. Senaste veckorna har jag fått höra flera olika versioner av “hur Ferry äter”. Han kan ju omöjligt gå efter flera olika upplägg samtidigt så några måste ju vara fel. Ändå är det många som använder Ferry som exempel för sin egen åsikt utan att egentligen veta vad karln äter.

Jag reagerade också i helgen på hur idrottare faktiskt sköter sitt kostupplägg i samband med tävling. Det köps dyra cyklar, tränas till förbannelse och investeras i träningsprogram men innan tävling, då är det traditioner med mcdonaldsmat och andra ännu uslare koststrategier som används.